2013/02/10

NM 2013: Omtale på bt.no

Omtale frå NM 2013 på bt.no finn du her!Jevnt og høyt nivå i brass-NM


Teknisk høyt nivå, varierende musikalsk uttrykk.
Jan Jacobsen
Publisert: 10.feb. 2013 13:12 Oppdatert: 10.feb. 2013 13:12
Med lik poengsum som erkerivalen, Manger Musikklag, vant Eikanger-Bjørsvik Musikklag elitedivisjonen og ble Norgesmester under NM i Brass i Grieghallen i går. På bedre poengsum for pliktfremføringen. Men det skjedde også svært mye annet positivt gjennom helgens brassmønstring.

I bunn av artikkel ser du oversikt over plassering for lokale korps

1300 solgte billetter
Hele 74 messingkorps med til sammen 2200 musikanter fra 14 fylker var påmeldt årets stormønstring. Mens noen var nybegynnere uten konkurranseerfaring, deltok andre for 30. gang.

Korpsene fordelte seg på hele 6 divisjoner etter antatt ferdighetsnivå, med elitedivisjonen som toppen av kvalitetshierarkiet.

Med nærmere 1300 solgte billetter (utenom deltagende musikanter) ble mønstringen en publikumssuksess, hvilket lover bra for allmenninteressen for korpsbevegelsen.

Nye musikalske dimensjoner
BT fulgte først 1. divisjon lørdag formiddag. Nivået er høyt. Teknisk, veldig høyt, mens det musikalske uttrykk er mer variert. Men helhetsinntrykket av divisjonen er meget bra. Bjørsvik Brass, som i 2008 ble nystiftet som et slags oldboys-ensemble av og for «utrangerte» musikanter fra Eikanger-Bjørsvik musikklag (EBML), har siden etableringen vandret og vunnet divisjonssystemet fra 4. divisjon.

Deres fremtoning, nå i 1. divisjon, fra innmarsj på scenen til sluttapplaus, oste av trygghet, kompetanse og erfaring. Og deres fremføring av «Dove Descending» ( Ph. Wilby) viste med all tydelighet at engelske dirigenter ikke er nødvendig for å yte gode prestasjoner. Til overmål er Bjørsvik Brass’ dirigent Bengt Florvåg treblåser, og det er tydelig at han med sin bakgrunn tilfører de erfarne messingblåserne nye musikalske dimensjoner.

Sydet i hallen
Aldeles nydelig var tidvis deres fremføring, med en forbilledlig klarhet, balanse og dynamikk. Resultatmessig ble Bjørsvik Brass da også belønnet med førsteplass av dommerne, hvilket betyr at de neste år kan gå i kappestrid med elitekorpsene. Men også andre gjorde inntrykk.

Da Kleppe musikklag fremførte sin versjon av «Harmony music» (Sparke) lå spillegleden og iveren i tykke lag utenpå korpset, mens Oster brass hadde våget seg på norsk originalskrevet brassmusikk (som var mangelvare i lavere divisjoner) og ga en spenstig versjon av «Brass blót» (Berge).

Da elitedivisjonens selvvalgte avdeling startet lørdag, sydet det i storsal og foajé, og profesjonelle tilbydere av noter, instrumenter og rekvisita hadde gode tider ved sine stands.

Fra de ti elitekorpsene fikk vi prestasjoner på toppnivå.

Flott fremføring
Oppsummert, i all enkelhet; Krohnengen Brass Band leverte solid og trygt, Eikanger-Bjørsvik musikklag imponerte, mens Sola Brass Band fortsatt har en vei å gå til en topprestasjon. Oslo Brass Band fremsto drivende flott med mange gode solister, mens Stavanger Brass band i år låt litt mekanisk og hardt.

Tertnes Brass ga en flott fremføring av norsk originalskrevet musikk, Ila Brassband roses for særdeles fine linjer og god musisering, og Jaren Hornmusikkforening for utsøkt klarhet og dynamikk. Manger Musikklag leverte strålende et nyskrevet verk av Torstein Aagaard-Nilsen, og det hele ble overbevisende avsluttet av Molde Brass Band.

Etter at de 6 internasjonale dommerne hadde sagt sitt, på bakgrunn av elitekorpsenes pålagte og selvvalgte fremføringer, var det til slutt Eikanger-Bjørsvik Musikklag som med knappest mulig margin kunne løftet årets NM- trofé. For øvrig var alle divisjonsvinnerne fra Hordaland og Sogn og Fjordane.

Slik gikk det
NM-plasseringen for korps i Hordaland og Sogn og Fjordane:

Elitedivisjon
1. Eikanger-Bjørsvik Musikklag
2. Manger Musikklag
6. Krohnengen Brass Band
7. Tertnes Brass


1. divisjon
1. Bjørsvik Brass
2. Oster Brass
4. Askøy Brass Band
5. Kleppe Musikklag
10. Radøy Brass

2. divisjon
1. Tertnes Amatørkorps
2. Flesland Musikklag
3. Sagvåg Musikklag
5. Manger Old Star Brass
7. Jølster Musikklag
10. Haukås Musikklag
11. Laksevåg Musikkforening

3. divisjon
1. Fjell Brass
2. Rong Brass
3. Bergen Brass Band
7. Follesø Musikklag
8. Lindås Brass
10. Tysnes Musikklag
11. Hordvik Musikklag
15. Lyshornet Brass

4. divisjon
1. Flora-Bremanger Brassband
11. Sotra Brass
13. Florø Hornmusikk

5. divisjon
1. Nordlys XO
4. Hetlevik Musikklag
5. Salhus Musikklag
7. Rosendal Musikklag
9. Ålvik Musikklag

Ingen kommentarer: